Sol Banner
Sağ Banner
Sol Banner
Sağ Banner

WordPress'te Child Theme Nasıl Oluşturulur?

Reverso

Yeni Üye
7 Gün
Konular
12
1789639795245.webp

WordPress'te Child Theme Nasıl Oluşturulur?

WordPress'te Child Theme, mevcut bir temanın temel yapısını kullanarak tema üzerinde güvenli şekilde değişiklik yapılmasını sağlayan alt tema sistemidir. Özellikle PHP, CSS veya tema dosyalarında özel düzenlemeler yapılacaksa Child Theme kullanılması oldukça önemlidir.​

Ana tema üzerinde doğrudan yapılan değişiklikler, tema güncellendiğinde silinebilir. Child Theme kullanıldığında ise özel olarak yapılan değişiklikler ana temadan bağımsız şekilde korunabilir.

1. Child Theme Klasörü Oluşturma
İlk olarak WordPress'in tema klasörü içerisinde Child Theme için yeni bir klasör oluşturulur.

Kod:
wp-content/themes/tema-adi-child/

Buradaki tema-adi, kullanılan ana temanın klasör adıdır. Child Theme klasörünün adında genellikle -child ifadesi kullanılır.

1. style.css Dosyasını Oluşturma
Oluşturulan Child Theme klasörünün içerisinde style.css adında bir dosya oluşturulur. Dosyanın içerisinde Child Theme bilgileri tanımlanır.

CSS:
/*
Theme Name: Tema Adı Child
Template: tema-adi
*/

Buradaki Template değeri, ana temanın klasör adıyla aynı olmalıdır. Yanlış yazılması durumunda WordPress Child Theme'i ana temayla ilişkilendiremeyebilir.

1. functions.php Dosyasını Oluşturma
Daha sonra Child Theme klasörünün içerisine functions.php dosyası eklenir. Ana temanın CSS dosyasını yüklemek için WordPress'in enqueue sistemi kullanılabilir.

PHP:
<?phpadd_action('wp_enqueue_scripts', function() {    wp_enqueue_style(        'parent-style',        get_template_directory_uri() . '/style.css'    );});

Bu kod, ana temanın `style.css` dosyasını Child Theme üzerinden yüklemeye yardımcı olur. Böylece ana temanın stilleri korunurken Child Theme içerisinde özel CSS düzenlemeleri yapılabilir.

4. Child Theme'i Etkinleştirme

Dosyalar hazırlandıktan sonra WordPress yönetim panelinden Görünüm > Temalar bölümüne girilir.
Oluşturulan Child Theme burada listelenir ve etkinleştirilir.
Child Theme aktif hale geldikten sonra yapılan özel CSS ve PHP değişiklikleri ana temadan bağımsız şekilde yönetilebilir.
Child Theme kullanmak özellikle tema üzerinde düzenli olarak değişiklik yapan WordPress geliştiricileri için önemlidir.
Ana tema güncellendiğinde özel kodların korunmasına yardımcı olduğu için uzun vadeli projelerde daha güvenli ve düzenli bir geliştirme yapısı sağlar.

General chit-chat
Yardım Users
  • Şu anda kimse sohbet etmiyor.
  • (Guest) 4000:
    buldum
    Alıntı
  • (Guest) 4000:
    özelden yazıyom ciddi :D
    Alıntı
  • Admin:
    teşekkürler bekliyorum
    Alıntı
  • FG Chat Bot:
    Guest İso has joined the room.
  • (Guest) İso:
    sa
    Alıntı
  • (Guest) İso:
    free kayıt ha
    Alıntı
  • (Guest) İso:
    oda kurun odaaaaaa
    Alıntı
  • FG Chat Bot:
    Guest uyuz has joined the room.
  • Winston:
    Selamlar
    Alıntı
  • (Guest) uyuz:
    Sa
    Alıntı
  • (Guest) uyuz:
    @Winston adminim
    Alıntı
  • DR.CAR:
    Selamın Aleyküm
    Alıntı
  • Admin:
    V.aleyküm Selam hoşgeldin.
    Alıntı
  • Admin:
    Sistem mevcut nasıl beğendin mi.
    Alıntı
  • DR.CAR:
    Yesss.
    Alıntı
  • DR.CAR:
    Araba yardımlaşma odası aç
    Alıntı
  • DR.CAR:
    dur ben açayım daha iyi ben açabiliyormuşum
    Alıntı
  • Admin:
    H.o
    Alıntı
  • Winston:
    Hayırlı olsun
    Alıntı
  • Admin:
    Nasıl hocam eksiklik görüyormusun. Roto fliteleri tamamdır.
    Alıntı
  • Admin:
    Üye olmayan ziyaretcilerede aktif bıraktım
    Alıntı
  • Reverso:
    Selamlar
    Alıntı
  • Reverso:
    Forum değişmiş yeni hali hayırlı olsun.
    Alıntı
  • Admin:
    Aleyküm selam.