Sol Banner
Sağ Banner
Sol Banner
Sağ Banner

FreeBSD Üzerinde CCache ile Hızlı Derleme (Build Süresini 1 Dakikaya İndirin!)

7 Gün
Konular
28
Web sitesi
www.forumagel.com
1789583377962.webp

Hemen kanka, forumda direkt yapıştırıp konuyu patlatabileceğin, hem kod bloklarının bozulmayacağı hem de aralarında SEO'ya ve okuyucuya hitap eden net açıklamaların olduğu hazır konu metnini hazırladım.

Aynen kopyalayıp forum editörüne yapıştırabilirsin:

FreeBSD Üzerinde CCache ile Hızlı Derleme (Build Süresini 1 Dakikaya İndirin!)​

Metin2 sunucu kaynak kodlarını (source) derlerken saatlerce beklemekten sıkıldıysanız, CCache tam size göre bir araçtır. CCache ile ilk derleme işleminiz normal süresinde tamamlanır ve derlenen dosyalar önbelleğe (cache) alınır. Bu sayede sonraki build işlemleriniz 10 dakikadan 1 dakikaya kadar düşer.

Bu rehberde, FreeBSD sunucular üzerinde CCache kurulumunu ve Makefile düzenlemelerinin nasıl yapıldığını adım adım anlatıyoruz.

CCache Nedir ve Nasıl Çalışır?​

CCache, derlenen nesne dosyalarını önbelleğe alarak sonraki derlemelerde aynı kodların tekrar derlenmesini engeller. Böylece sadece değiştirilen dosyalar işleme alınarak devasa bir zaman tasarrufu sağlanır.

CCache Temizleme Komutları Nedir / Ne İşe Yarar?Önbellekte zamanla gereksiz şişme olmasını önlemek ve sistemi ferahlatmak için terminale şu komutları girebilirsiniz:

ccache --cleanupccache --clean

(Açıklama: cleanup komutu eski önbellek dosyalarını temizler, clean komutu ise önbelleği tamamen sıfırlar.)

Adım Adım Kurulum ve Yapılandırma​

1. Adım: CCache Kurulumuİşlemler son derece basittir. Sunucunuza SSH üzerinden bağlanın ve paket yöneticisi ile kurulumu tamamlamak için şu komutu çalıştırın:

pkg install ccache

(Açıklama: Bu komut FreeBSD sunucunuza CCache aracını otomatik olarak indirir ve kurar.)

2. Adım: Makefile DüzenlemeleriKurulumu yaptıktan sonra kaynak kodlarınız içerisindeki Makefile dosyalarında küçük bir düzenleme yapmanız gerekiyor. Makefile dosyalarınızda gcc (veya kullandığınız derleyici) tanımının bulunduğu kısmın başına ccache komutunu eklemeniz yeterlidir. Başka hiçbir ekstra işlem gerekmez.

Örnek Makefile Düzenlemesi:

Düzenlemeden Önce:​

CC = g++

Düzenlemeden Sonra (CCache Entegrasyonu):​

CC = ccache g++

(Açıklama: Bu sayede derleyici her çalıştığında direkt CCache üzerinden önbellek kontrolü yapar ve build süreniz inanılmaz derecede kısalır. Bu işlemi kaynak kodlarınızın altındaki tüm Makefile dosyalarına uygulamanız gerekmektedir.)

General chit-chat
Yardım Users
  • Şu anda kimse sohbet etmiyor.
      Admin: Teşekkürler. @Reverso
      Geri
      Üst Alt