Neler yeni

Foruma hoş geldin 👋, Ziyaretçi

Forum içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için foruma kayıt olmalı ya da giriş yapmalısınız. Foruma üye olmak tamamen ücretsizdir.

• Merhaba Değerli Ziyaretçimiz, ForumaGel ailesi seni bekliyor! 🌟 Aramıza katılarak güçlü ve samimi topluluğumuzun bir parçası olabilirsin. Burada her üye değerli, her katkı kıymetli. Şimdi üye ol, bizimle birlikte gelişmenin ve keyifli sohbetlerin tadını çıkar! Sevgi ve Saygılarla, ForumaGel Yönetimi ❤️
Yan Yana Banner
Yan Yana Banner
Konular
367
Web sitesi
forumagel.com
Günümüz dijital çağında işletim sistemleri, bilgisayarlarımızın temelini oluşturan ve tüm işlemlerimizi gerçekleştirmemizi sağlayan hayati yazılımlardır. Dünya genelinde çeşitli işletim sistemleri yaygın olarak kullanılırken, Türkiye'nin kendi milli ve yerli işletim sistemi Pardus, hem bireysel kullanıcılar hem de kamu kurumları için önemli bir alternatif olarak öne çıkmaktadır. TÜBİTAK ULAKBİM bünyesinde geliştirilen Pardus, özgür ve açık kaynak kodlu yapısıyla dikkat çekmekte ve Türkiye'nin teknoloji alanındaki bağımsızlık hedeflerine hizmet etmektedir.

forumagel.com Türkiye'nin Milli İşletim Sistemi: Pardus

Pardus projesi, 2003 yılında milli bir işletim sistemi geliştirme amacıyla başlatılmıştır. İlk yıllarında kendine özgü bir yapıya sahip olan Pardus, daha sonra güçlü ve kararlı yapısıyla bilinen Debian GNU/Linux tabanına geçiş yapmıştır. Bu geçiş, Pardus'un gelişimini hızlandırmış ve geniş bir yazılım havuzuna erişimini sağlamıştır. Pardus adı, Anadolu topraklarında yaşamış zarif ve güçlü bir hayvan olan Anadolu Parsı'nın bilimsel adı olan "Panthera pardus tulliana"dan gelmektedir. Bu isim seçimi, projenin yerli ve milli kimliğine vurgu yapmaktadır.

Pardus'un en temel özelliklerinden biri özgür ve açık kaynak kodlu olmasıdır. Bu, yazılımın kaynak kodlarının herkes tarafından görüntülenebileceği, değiştirilebileceği ve geliştirilebileceği anlamına gelir. Bu durum şeffaflığı artırır, güvenlik açıklarının daha hızlı tespit edilip kapatılmasına olanak tanır ve yazılımın topluluk tarafından sürekli iyileştirilmesine zemin hazırlar. Ayrıca, Pardus'un ücretsiz olması, lisans maliyetlerini ortadan kaldırarak özellikle kamu kurumları ve eğitim kurumları için önemli bir ekonomik avantaj sunmaktadır.

Güvenlik, Pardus'un öne çıkan bir diğer özelliğidir. Linux çekirdeği tabanlı olması, Pardus'u virüs, casus yazılım ve fidye yazılımları gibi kötü amaçlı yazılımlara karşı daha dirençli hale getirir. Açık kaynak yapısı sayesinde güvenlik açıkları hızla giderilir ve güncellemeler düzenli olarak yayınlanır. Bu da kullanıcıların verilerini daha güvenli bir ortamda saklamasını sağlar.

Pardus, kullanıcı dostu bir arayüze sahiptir. Farklı masaüstü ortamı seçenekleri sunan Pardus (örneğin XFCE, GNOME), kullanıcıların kendi tercihlerine göre bir deneyim yaşamasına imkan tanır. Kurulumu genellikle hızlı ve kolaydır. Ayrıca, Pardus Yazılım Merkezi sayesinde binlerce ücretsiz yazılıma kolayca erişilebilir ve kurulabilir. Ofis uygulamalarından grafik tasarım araçlarına, internet tarayıcılarından eğitim yazılımlarına kadar geniş bir yelpazede uygulama Pardus üzerinde kullanılabilir durumdadır. Wine gibi uyumluluk katmanları sayesinde bazı Windows uygulamalarını çalıştırmak da mümkün olabilmektedir.

Pardus, Türkiye'de özellikle kamu kurumlarında yaygınlaşmaktadır. Birçok bakanlık, belediye ve kamu kuruluşu, siber güvenliği artırmak, dışa bağımlılığı azaltmak ve lisans maliyetlerinden tasarruf etmek amacıyla Pardus'a geçiş yapmaktadır. Eğitim alanında da Fatih Projesi kapsamında okullarda etkileşimli tahtalarda Pardus'un kullanılması, yeni nesillerin milli işletim sistemiyle tanışmasına olanak sağlamaktadır.

Sonuç olarak Pardus, Türkiye'nin dijital egemenliği için stratejik öneme sahip bir projedir. Açık kaynak yapısı, güvenlik avantajları, kullanıcı dostu arayüzü ve ücretsiz erişilebilirliği ile hem bireysel kullanıcılar hem de kurumsal yapılar için güçlü bir alternatiftir. Sürekli geliştirilen ve iyileştirilen Pardus, Türkiye'nin teknoloji haritasındaki yerini sağlamlaştırmaya devam edecektir.

Şu an konuyu görüntüleyenler

Tema özelleştirme sistemi

Bu menüden forum temasının bazı alanlarını kendinize özel olarak düzenleye bilirsiniz

Zevkini yansıtan rengi seç

Geniş / Dar görünüm

Temanızı geniş yada dar olarak kullanmak için kullanabileceğiniz bir yapıyı kontrolünü sağlayabilirsiniz.

Izgara görünümlü forum listesi

Forum listesindeki düzeni ızgara yada sıradan listeleme tarzındaki yapının kontrolünü sağlayabilirsiniz.

Resimli ızgara modu

Izgara forum listesinde resimleri açıp/kapatabileceğiniz yapının kontrolünü sağlayabilirsiniz.

Kenar çubuğunu kapat

Kenar çubuğunu kapatarak forumdaki kalabalık görünümde kurtulabilirsiniz.

Sabit kenar çubuğu

Kenar çubuğunu sabitleyerek daha kullanışlı ve erişiminizi kolaylaştırabilirsiniz.

Köşe kıvrımlarını kapat

Blokların köşelerinde bulunan kıvrımları kapatıp/açarak zevkinize göre kullanabilirsiniz.

Geri