Neler yeni

Foruma hoş geldin 👋, Ziyaretçi

Forum içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için foruma kayıt olmalı ya da giriş yapmalısınız. Foruma üye olmak tamamen ücretsizdir.

• Merhaba Değerli Ziyaretçimiz, ForumaGel ailesi seni bekliyor! 🌟 Aramıza katılarak güçlü ve samimi topluluğumuzun bir parçası olabilirsin. Burada her üye değerli, her katkı kıymetli. Şimdi üye ol, bizimle birlikte gelişmenin ve keyifli sohbetlerin tadını çıkar! Sevgi ve Saygılarla, ForumaGel Yönetimi ❤️
Yan Yana Banner

Pardus'ta Sanallaştırmaya Giriş: VirtualBox ile Başka İşletim Sistemlerini Çalıştırma (1 Görüntüleyici)

Yan Yana Banner
Konular
367
Web sitesi
forumagel.com
Sanallaştırma, fiziksel bir bilgisayar üzerinde birden fazla sanal bilgisayar (sanal makine) çalıştırma teknolojisidir. Bu sayede farklı işletim sistemlerini deneyebilir, yazılımları izole ortamlarda test edebilir veya sunucu kaynaklarını daha verimli kullanabilirsiniz. Pardus, sanallaştırma için popüler açık kaynaklı bir araç olan VirtualBox'ı destekler. Bu makalede, VirtualBox'ın Pardus'a kurulumuna ve temel kullanımına giriş yapacağız.

VirtualBox Kurulumu:

VirtualBox'ı Pardus'a kurmanın birkaç yolu vardır:

1. Pardus Yazılım Merkezi: En kolay yöntemlerden biri Pardus Yazılım Merkezi'ni kullanmaktır. Arama çubuğuna "virtualbox" yazarak uygulamayı bulabilir ve "Kur" düğmesine tıklayarak kurulumu başlatabilirsiniz.
  2. Komut Satırı (apt): Terminali açarak aşağıdaki komutları kullanarak da VirtualBox'ı kurabilirsiniz:

Bash

Kod:
    sudo apt update
    <br>
    Kod:
    sudo apt install virtualbox
    <br>
    Kurulum sırasında bazı bağımlılıklar da otomatik olarak yüklenecektir.
  3. Oracle'ın Web Sitesinden: VirtualBox'ın en son sürümünü Oracle'ın resmi web sitesinden (.deb paketi olarak) indirebilir ve aşağıdaki komutla kurabilirsiniz (indirdiğiniz dosyanın adını virtualbox.deb olarak varsayılmıştır):

Bash

Kod:
    sudo dpkg -i virtualbox.deb
    <br>
    Kod:
    sudo apt --fix-broken install
    <br>
    İkinci komut, kurulum sırasında oluşabilecek bağımlılık sorunlarını gidermeye yardımcı olur.
VirtualBox'ı Başlatma:

Kurulum tamamlandıktan sonra VirtualBox'ı Pardus menüsünden (genellikle "Sistem Araçları" veya benzeri bir kategori altında) bulup çalıştırabilirsiniz.

Sanal Makine Oluşturma:

VirtualBox yöneticisi açıldığında, yeni bir sanal makine oluşturmak için şu adımları izleyin:

1. "Yeni" Düğmesine Tıklayın: VirtualBox penceresinin üst kısmındaki araç çubuğunda bulunan "Yeni" düğmesine tıklayın.
  2. Ad ve İşletim Sistemi: Açılan pencerede sanal makineniz için bir ad girin (örneğin, "Windows 10 Test"). "Tür" bölümünden kurmak istediğiniz işletim sisteminin türünü (örneğin, "Microsoft Windows") ve "Sürüm" bölümünden ilgili sürümü (örneğin, "Windows 10 (64-bit)") seçin. Ardından "İleri" düğmesine tıklayın.
  3. Bellek Boyutu (RAM): Sanal makineye ayırmak istediğiniz RAM miktarını megabayt (MB) cinsinden belirtin. Ana bilgisayarınızda yeterli RAM olduğundan emin olun ve sanal makineye çok fazla RAM ayırarak ana bilgisayarınızın performansını düşürmemeye dikkat edin. Önerilen boyutu dikkate alarak bir değer seçin ve "İleri" düğmesine tıklayın.
  4. Sanal Sabit Disk: Sanal makine için bir sabit disk oluşturmanız veya mevcut bir sanal sabit disk dosyasını kullanmanız gerekir. Genellikle "Şimdi sanal bir sabit disk oluştur" seçeneği işaretli olarak gelir. "Oluştur" düğmesine tıklayın.
  5. Sabit Disk Dosya Türü: Sanal sabit disk dosyasının hangi formatta olacağını seçin. "VDI (VirtualBox Disk Image)" varsayılan ve en uyumlu formattır. "İleri" düğmesine tıklayın.
  6. Depolama Türü: Sanal sabit diskinizin dinamik olarak mı (boyutu kullandıkça artar) yoksa sabit boyutlu mu (oluşturulurken belirtilen boyutu hemen ayırır) olacağını seçin. Dinamik olarak ayrılan genellikle daha pratiktir. "İleri" düğmesine tıklayın.
  7. Dosya Konumu ve Boyutu: Sanal sabit disk dosyasının nerede saklanacağını ve maksimum boyutunu belirtin. Kuracağınız işletim sisteminin ve uygulamaların ihtiyaç duyacağı alanı göz önünde bulundurarak bir boyut seçin. "Oluştur" düğmesine tıklayın.
Sanal makineniz oluşturuldu ve VirtualBox yöneticisinin sol tarafındaki listede görünecektir.

İşletim Sistemi Kurulumu:

Oluşturduğunuz sanal makineye bir işletim sistemi kurmak için şu adımları izleyin:

1. Sanal Makineyi Seçin: VirtualBox yöneticisindeki listeden oluşturduğunuz sanal makineyi seçin.
  2. "Başlat" Düğmesine Tıklayın: Üst kısımdaki araç çubuğunda bulunan "Başlat" düğmesine tıklayın.
  3. İlk Çalıştırma Sihirbazı: Sanal makine ilk kez başlatıldığında bir sihirbaz açılacaktır. Bu sihirbaz size bir başlatma diski (kurulum ISO dosyası) seçmenizi isteyecektir. Kurmak istediğiniz işletim sisteminin ISO dosyasını (örneğin, Windows 10 ISO veya Ubuntu ISO) "Gözat" düğmesine tıklayarak bulun ve seçin.
  4. Kurulumu Başlatın: ISO dosyasını seçtikten sonra "Başlat" düğmesine tıklayın. Sanal makine yeniden başlayacak ve seçtiğiniz ISO dosyasından önyükleme yaparak işletim sistemi kurulum sürecini başlatacaktır.
  5. İşletim Sistemi Kurulum Adımlarını İzleyin: Kurulum süreci, kurduğunuz işletim sistemine göre değişiklik gösterecektir. Normal bir fiziksel bilgisayara işletim sistemi kurar gibi adımları izleyin. Sanal sabit diskinizi kurulum hedefi olarak seçin.
Kurulum tamamlandıktan sonra sanal makinenizi yeniden başlatmanız gerekebilir. VirtualBox, sanal donanımı emüle ettiği için, kurulan işletim sistemi ana bilgisayarınızdan bağımsız bir ortamda çalışacaktır.

Temel VirtualBox Ayarları:

Sanal makinenizin ayarlarını (RAM, CPU, disk, ağ, USB vb.) değiştirmek için VirtualBox yöneticisindeki sanal makineyi seçin ve "Ayarlar" düğmesine tıklayın. Bu pencerede çeşitli yapılandırma seçeneklerini bulabilirsiniz.

VirtualBox Ek Uygulamaları (Guest Additions):

Sanal makinenizin performansını ve ana bilgisayarınızla entegrasyonunu artırmak için VirtualBox Ek Uygulamaları'nı (Guest Additions) kurmanız önerilir. Bu uygulamalar, daha iyi ekran çözünürlüğü, fare imleci entegrasyonu, paylaşılan klasörler ve pano paylaşımı gibi özellikler sunar. Kurulum için sanal makine çalışırken "Aygıtlar" menüsünden "Konuk Eklentileri CD İmajını Ekle..." seçeneğini seçin ve sanal makine içindeki CD'yi çalıştırarak kurulumu tamamlayın.

VirtualBox, Pardus üzerinde farklı işletim sistemlerini denemek, yazılım geliştirmek veya test ortamları oluşturmak için güçlü ve kullanışlı bir araçtır. Temel adımları izleyerek kolayca sanal makineler oluşturabilir ve farklı dünyaları keşfedebilirsiniz.

Şu an konuyu görüntüleyenler

Tema özelleştirme sistemi

Bu menüden forum temasının bazı alanlarını kendinize özel olarak düzenleye bilirsiniz

Zevkini yansıtan rengi seç

Geniş / Dar görünüm

Temanızı geniş yada dar olarak kullanmak için kullanabileceğiniz bir yapıyı kontrolünü sağlayabilirsiniz.

Izgara görünümlü forum listesi

Forum listesindeki düzeni ızgara yada sıradan listeleme tarzındaki yapının kontrolünü sağlayabilirsiniz.

Resimli ızgara modu

Izgara forum listesinde resimleri açıp/kapatabileceğiniz yapının kontrolünü sağlayabilirsiniz.

Kenar çubuğunu kapat

Kenar çubuğunu kapatarak forumdaki kalabalık görünümde kurtulabilirsiniz.

Sabit kenar çubuğu

Kenar çubuğunu sabitleyerek daha kullanışlı ve erişiminizi kolaylaştırabilirsiniz.

Köşe kıvrımlarını kapat

Blokların köşelerinde bulunan kıvrımları kapatıp/açarak zevkinize göre kullanabilirsiniz.

Geri