- Konular
- 367
- Web sitesi
- forumagel.com
Pardus'u denemeye veya mevcut işletim sisteminizin yerine kurmaya karar verdiniz. Tebrikler! Bu makalede, Pardus'u bilgisayarınıza kurmak için izlemeniz gereken adımları detaylı bir şekilde ele alacağız. Kurulum süreci genel olarak basittir, ancak dikkatli olmak ve adımları doğru takip etmek önemlidir.
Ön Hazırlık:
Kuruluma başlamadan önce bazı hazırlıklar yapmamız gerekiyor:
Hazırlıklar tamamlandıktan sonra kuruluma geçebiliriz:
Bilgisayarınız yeniden başladığında Pardus masaüstü ortamı ile karşılaşacaksınız. İlk açılışta bazı temel yapılandırmaları (ağ bağlantısı, ekran çözünürlüğü vb.) yapmanız gerekebilir.
Tebrikler! Pardus'u başarıyla kurdunuz. Artık özgür ve güvenli işletim sisteminizin keyfini çıkarabilirsiniz.
Ön Hazırlık:
Kuruluma başlamadan önce bazı hazırlıklar yapmamız gerekiyor:
- Sistem Gereksinimleri: Pardus'un sorunsuz çalışabilmesi için bilgisayarınızın belirli minimum gereksinimleri karşılaması gerekir. Genellikle modern bir bilgisayar Pardus için yeterli olacaktır, ancak en güncel gereksinimleri Pardus'un resmi web sitesinden kontrol etmeniz önerilir. Temel olarak ihtiyacınız olanlar:
- En az 1 GHz işlemci
- En az 1 GB RAM (Daha iyi performans için 2 GB veya üzeri önerilir)
- En az 20 GB boş disk alanı
- DVD sürücüsü veya USB bağlantı noktası
- Pardus ISO Dosyasını İndirme: Pardus'un resmi web sitesinden (genellikle
Ziyaretçiler için gizlenmiş link, görmek için kayıt olun. Giriş yap veya üye ol.
- Kurulum Ortamı Oluşturma: İndirdiğiniz ISO dosyasını bir DVD'ye yazmanız veya bir USB belleğe yazdırmanız gerekmektedir.
- DVD'ye Yazdırma: Bir DVD yazma programı kullanarak ISO dosyasını bir DVD'ye yazdırabilirsiniz.
- USB Belleğe Yazdırma: USB belleğe yazdırmak için Rufus, Etcher veya Ventoy gibi araçları kullanabilirsiniz. En az 8 GB boş alana sahip bir USB bellek yeterli olacaktır.
- Verilerinizi Yedekleme: Kurulum işlemi sırasında disk bölümleme gibi adımlar gerekebileceği için, önemli verilerinizi harici bir diske veya bulut depolama alanına yedeklemeniz şiddetle tavsiye edilir.
Hazırlıklar tamamlandıktan sonra kuruluma geçebiliriz:
- Bilgisayarı Kurulum Ortamından Başlatma: Bilgisayarınızı yeniden başlatın ve BIOS/UEFI ayarlarına girerek (genellikle açılış sırasında Delete, F2, F12 veya Esc tuşlarından birine basarak) önyükleme sırasını DVD sürücüsü veya USB belleğiniz ilk sırada olacak şekilde ayarlayın. Kaydedip çıkın.
- Pardus Önyükleme Menüsü: Bilgisayarınız yeniden başladığında Pardus önyükleme menüsü ile karşılaşacaksınız. Burada genellikle "Pardus Kur" veya benzeri bir seçenek bulunur. Bu seçeneği seçin ve Enter tuşuna basın.
- Dil Seçimi: Kurulumun hangi dilde yapılacağını seçmeniz istenecektir. Türkçe'yi seçerek devam edin.
- Kurulum Türü: Karşınıza farklı kurulum seçenekleri çıkabilir. Genellikle "Grafik Kurulum" seçeneği kullanıcı dostu bir arayüz sunar. Bu seçeneği seçin.
- Konum Bilgileri: Saat dilimi ve klavye düzeni gibi konum bilgilerinizi yapılandırmanız istenecektir. Türkiye ve Türkçe Q klavye gibi size uygun seçenekleri belirleyin.
- Disk Bölümleme: Bu adım, mevcut disk bölümlerinizi nasıl yapılandıracağınızı belirlemenizi sağlar.
- Diski Sil ve Pardus'u Kur: Eğer bilgisayarınızda başka bir işletim sistemi yoksa veya tüm diski Pardus'a ayırmak istiyorsanız bu seçeneği kullanabilirsiniz. Dikkat! Bu işlem diskteki tüm verileri silecektir.
- Elle Bölümlendirme: Eğer diskinizde başka bölümler varsa veya özel bir bölümleme yapmak istiyorsanız bu seçeneği seçebilirsiniz. Bu adım biraz daha teknik bilgi gerektirebilir. Genellikle bir kök bölüm (/) ve bir takas alanı (swap) oluşturmanız önerilir. İsteğe bağlı olarak bir /home bölümü de oluşturabilirsiniz.
- Kullanıcı Bilgileri: Bir kullanıcı adı, tam ad ve parola belirlemeniz istenecektir. Güçlü bir parola seçmeye özen gösterin.
- Kurulumun Başlaması: Tüm ayarları yapılandırdıktan sonra kurulum başlayacaktır. Bu süreç bilgisayarınızın hızına bağlı olarak birkaç dakika sürebilir. Kurulum sırasında ekranda ilerleme çubuğunu ve kurulumla ilgili bilgileri görebilirsiniz.
- Kurulumun Tamamlanması: Kurulum tamamlandığında bilgisayarınızı yeniden başlatmanız istenecektir. Kurulum ortamını (DVD veya USB bellek) çıkarın ve bilgisayarınızın Pardus ile açılmasını bekleyin.
Bilgisayarınız yeniden başladığında Pardus masaüstü ortamı ile karşılaşacaksınız. İlk açılışta bazı temel yapılandırmaları (ağ bağlantısı, ekran çözünürlüğü vb.) yapmanız gerekebilir.
Tebrikler! Pardus'u başarıyla kurdunuz. Artık özgür ve güvenli işletim sisteminizin keyfini çıkarabilirsiniz.