Dövme yaptırmak haram mıdır? Diyanet Cevabı

Katılım
30 Ara 2018
Konular
378
Mesajlar
683
Tepkime puanı
53
Çevrimiçi zaman
1 saat 10 dakika
Yaş
34
Konum
Antalya
Ticaret
0 / 0 / 0
Vücuda iğneler batırılıp, açılan deliklere boyalı maddeler konularak yapılan dövme, sağlık açısından zararlı olduğu gibi, dinen de yasaklanmıştır. Nitekim dikkat çekmek, daha güzel görünmek amacıyla, yaratılıştan verilmiş olan özellik ve şekillerin değiştirilmesi İslam dininde, fıtratı bozma kabul edilerek yasaklanmıştır (Nisa 4/119). Hz. Peygamber (s.a.s.), süslenmek maksadıyla vücuda dövme yapmak, dişleri incelterek seyrekleştirmek gibi ameliyeleri, yaratılışı değiştirip fıtratı bozmak kapsamında değerlendirmiş ve bunu yapanların ve(ya) yaptıranların Allah’ın rahmetinde uzak olacağını bildirmiştir (Buhari, Libas, 83-87; Müslim, Libas, 33). Bu itibarla, dövme yaptırmak caiz değildir.

Dövme yaptırmak yasaklanmış olmakla birlikte, deri altına yapılan dövme suyun cilde ulaşmasına engel olacak bir tabaka oluşturmadığı için gusül ve abdeste engel değildir (İbn Abidin, Reddü’l-muhtar, Beyrut, 1421/2000, I, 330). Ancak yapıştırma yöntemi ile deri üstüne yapılan geçici dövme ise suyun deriye ulaşmasına engel olacağından, gusül ve abdeste engel olur.

Vücudunda dövme bulunan bir kimse kendisini lanetlenmiş ve ebedi hüsrana uğramış olarak değerlendirmesi doğru olmamakla beraber mümkünse, sağlığına zarar vermeyecek yöntemlerle onu ortadan kaldırmaya çalışmalıdır. Bu mümkün olmazsa, Allah’tan bağışlama dilemesi ve yaptığına pişmanlık duyması gerekir.

Tövbe kapısı daima açık ve Allah'ın rahmeti de tahminlerimizin ötesinde geniştir. Büyük olsun küçük olsun bütün günahların tevbe ve istiğfar ile affedileceği ayet ve hadislerle bildirilmiştir. Örneğin bu hususta Nisa suresi 17. âyette: “Allah katında (makbul) tövbe, ancak bilmeyerek günah işleyip sonra hemen tövbe edenlerin tövbesidir. İşte Allah bunların tövbelerini kabul buyurur. Allah hakkıyla bilendir, hüküm ve hikmet sahibidir.” buyurulmaktadır.

Bu konu hakkında aklında düşünce olan kişilere yardımcı olacağını düşündüğüm için paylaşmak istedim. Diyanetin de dediği gibi haram değil,caiz değildir. Tabi caiz değildir kelimesinin anlamı çoğullaştırılabilir ama haram olarak cevaplanmamış. Zaten eski diyanet işleri başkanı da haram olmadığını söylemişti.
 

Users who are viewing this thread

Ana Sayfa Kayıt Ol Giriş Yap
Üst