• Merhaba değerli Foruma Gel üyeleri formumuza kayıt olarak sizlerle birlikte büyüyebiliriz. Sizleri seviyoruz. Foruma Gel Yönetimi!

Bitter Çikolata, Erken Doğum Riskini Azaltıyor!

Rhea

Üye
Katılım
31 Eki 2023
Konular
399
Mesajlar
616
Beğeni
2
Online
0
Ticaret
0 / 0 / 0
Bitter çikolatanın erken doğum riskini azalttığını belirten Dyt. Fatma Baysal, gebelere bitter çikolata yemelerini tavsiye etti.

Bitter çikolatanın kalsiyum, magnezyum ve potasyum bakımından zengin bir kaynak olduğunu belirten İzmir Üniversitesi Hastanesi Diyetisyeni Fatma Baysal, gebelere her gün bitter çikolatayı tüketmelerini önerdi.

Bitter çikolatanın gebelikte artan mineral ihtiyacını karşılamaya yardımcı olduğunu dile getiren Dyt. Fatma Baysal, "Gebe bireylerde yapılan çalışmalarda bitter çikolatanın, kan basıncını dengelediği, kan şekeri ve karaciğer enzimlerinde olumlu etki yaptığı gözlemlenmiştir. Gebeliğe bağlı demir eksikliğinde de tüketilmesi tavsiye edilir. Aynı zamanda yoğun tadıyla artan tatlı ihtiyacını bastırır. Tüketilirken özellikle daha az şeker ve yağ içerdiği, asıl yararlı olan kakao maddesini daha çok içerdiği için yoğun bitter olanları tercih edilmelidir. Günde 20 gram (2 kırık parça) bitter yeterli olacaktır. Ancak kafein ve yüksek kalori içerdiği için fazla tüketilmemelidir" diye konuştu.


Erken doğum riskini azaltıyor

Haftada 3 porsiyondan fazla çikolata tükettiklerini belirten kadınlarda preeklampsi görülme riskinin büyük oranda azaldığını söyleyen Dyt. Baysal, "Bilim adamları, çikolata yemenin preeklampsi olarak bilinen ve erken doğuma neden olan durumu azalttığını belirlediler. Gebelik şekeri olmayan gebe bireyler günde maksimum 2-3 kırık bitter çikolatayı rahatlıkla tüketebilir" dedi.


Kalp-damar sağlığını korur

Çikolatanın içerdiği kakao sayesinde sağlık için oldukça faydalı bir gıda olduğunu ifade eden Dyt. Baysal, "Bitter, pek çok enzimin salgılanmasını tetikleyerek, vücuda sağlık kazandırır. İçerdiği flavonoidler ile kalp damar sağlığını koruyucu etkisi yüksektir. Aspirin benzeri kan sulandırıcı etkisi olduğu bilinmektedir. Yaşlanma geciktirici etkisi nedeni ile kakao tüketilmesi ya da kakao yağının lokalize kullanılması önerilmektedir" ifadelerini kullandı.

Dyt. Baysal, sözlerini şöyle tamamladı: "En çok bilinen etkisi beyindeki endorfin seviyeleri artırarak mutluluk sağlamasıdır. Endorfin seviyesindeki artış ise genel olarak keyif verir. Endorfin vücudun kendi doğal ağrı kesicisidir.
 

Bu konuyu görüntüleyenler

Benzer konular

Ana Sayfa Kayıt Ol Giriş Yap
Üst