Araç Modifiyesi Hakkında Bilinmesi Gerekenler

Katılım
30 Ara 2018
Konular
378
Mesajlar
683
Tepkime puanı
53
Çevrimiçi zaman
1 saat 10 dakika
Yaş
34
Konum
Antalya
Ticaret
0 / 0 / 0
Araç modifiye ederken karşılaşabileceğin tüm soruları senin için cevapladık. Xenon ve LED far değişimi, abarth egzoz ve diğer tüm sorularının cevapları yazımızda.
modifiye-araclarla-ilgili-bilinmesi-gerekenler_UBEY10.jpg

Modifiye denince akıllara ilk gelen; otomobilin gücü arttırmak, yol tutuşunu yükseltmek ya da görünüşünü değiştirmek gibi işlemler geliyor. Aslında bu tanım tam olarak modifiyeyi karşılamıyor. Burada tuning kavramından da bahsetmek ve modifiyeden farkını anlatmakta fayda var.
Modifiye daha çok otomobilin amortisör boyunu kısaltmak, motor üzerinde çeşitli değişiklikler yapmak gibi güç artışını sağlayacak değişiklikler için kullanılıyor. Tuning ise kaporta, camlar ve benzeri kozmetik değişikliklere deniyor. Ülkemizde ise tüm değişikliklere modifiye deniliyor. Şimdilik bu bilgiyi burada bırakalım ve alışıldığı üzere modifiye kelimesini kullanarak araç üzerinde yapılan değişikliklerle ilgili çokça merak edilen sorulara cevaplar verelim.
Araç modifiyesini hobinin ötesine taşıyanlar hatta meslek haline getirenler var. Ancak genel itibariyle baktığın zaman otomobilinin gücünü bir nebze arttırmak ya da görünüşünü güzelleştirmek için sık sık başvurulduğunu göreceksin. Arabanı modifiye etmek istiyorsan dikkat etmen gereken yasal sorunlar ve teknik olarak seni zorlayabilecek konular bulunuyor. Bazı uygulamalar toplum sağlığını ve trafik güvenliğini etkilediği için yasaklanmış durumdadır. Bazı uygulamalar ise yasal olmasına rağmen otomobiline ciddi zararlar verebiliyor. Bu nedenle bilmen gereken her şeyi tek tek yazdık. Hazırsan başlayalım! Eğer modifiye etmek istediğin arabanın 0 km ya da 2.el modellerini araştırmak istersen seni kategorisine de bekliyoruz.

Far Değiştirme

otomobil%20modifiyesi%2Faraba-fari-nasil-degistirilir.jpg

Otomobillerde temel olarak üç çeşit ışıklandırma sistemi kullanılıyor. Bunlar; Halojen, Xenon ve LED’dir. Araba farlarının satışı yasal olmasına rağmen, birkaç sene öncesine kadar değişiklik yaptığın farlar nedeniyle TÜVTÜRK’ün muayenelerinden “hafif kusurlu” olarak geçebiliyordun. Ancak artık TÜVTÜRK, orijinal farda yaptığın değişiklikleri “ağır kusurlu” olarak görüyor ve otomobilinin muayeneden geçmesine izin vermiyor. Genel olarak bu durumla karşılaşan araçlar ise halojen farları, Xenon far haline getirenlerdir. Nedeni ise Xenon farların çok yüksek ışık yaymaları ve yayalar ile diğer otomobil kullanıcılarının can güvenliğini tehlikeye atması olarak gösteriliyor. Kafanda, “ama piyasada Xenon far kullanılan arabalar var.” diye geçiriyor olabilirsin. Ancak bu otomobiller genellikle Bi-Xenon denen sistemle çalışan farlar kullanıyorlar ve sistemde perde gibi mekanizmalar olduğu için trafik güvenliğini tehdit etmiyorlar. Xenon farların orijinal olmadığı fark edilirse polisler tarafından para cezası ile de karşılaşabiliyorsun. LED farlar ile ilgili ise daha çok gündüz farı olarak kullanıldıkları için bir sorun yaşanmıyor. Ancak yine TÜVTÜRK muayenelerinde sorun yaşama ihtimalin olduğunu unutmamalısın. Araç bakımında farlarla ilgili merak ettiklerin varsa yazımıza da göz atmanı öneriyoruz.
Otomobili Film Kaplatmak


otomobil%20modifiyesi%2Fotomobili-film-kaplatma.jpg


Folyo film kaplaması arabalarla ilgili en sık yapılan değişiklerden birisi olarak göze çarpıyor. Otomobilini daha ucuz olsun diye farklı renklerle satın alanlar, şeker pembesi gibi -markaların kataloglarında bulunmayan- ilginç renk tercihleri olanlar ya da mat görünüm elde etmek isteyenler tarafından sıkça başvuruluyor. Öncelikle otomobilinin renginin ruhsatta açık olarak yazması gerektiğini bilmelisin. Bu nedenle otomobilinde yapılacak olan folyo kaplama değişikliğini ruhsata işletmen gerekiyor. Bu kısma daha sonra değineceğiz. Şimdi arabana yapacağın folyo kaplama işlemindeki temel sorunları anlatalım.
Folyo kaplama yapılırken güvenilir yerler ile çalışman gerekiyor. Türkiye’de bu işle ünlenen birçok marka var ve bunları tercih etmen yararlı olacaktır. Çünkü folyo kaplama sırasında; ısı tabancası da denilen ve sıcak hava üfleyen cihazlar, yapışkanlar ve maket bıçakları kullanılıyor. Ayrıca folyo uygulanacak kısımlardaki bazı parçaların sökülmesi ve geri takılması gerekiyor. Doğru eller ile çalışmazsan; aracında çizikler, boya lekelenmeleri ve yapışkan artıkları ile karşılaşabilirsin. Bunun dışında belki de en önemlisi sağlığa zararlı folyolar ile karşılaşırsın ki bu oldukça kötü bir durumdur ve alerji gibi sorunlarla baş etmen gerekebilir. Aracını folyo film ile kaplattıktan sonra ise yasal hale getirmelisin. Öncelikle fatura alman ve bilgiler içerisinde plakanın açık olarak yazılmasını talep etmelisin. Daha sonra TÜVTÜRK renk tespiti yapıyor ve sana bir belge veriyor. En sonunda ise evraklarla beraber Trafik Şubesi’ne giderek ruhsat işlemlerini gerçekleştiriyorsun.

otomobil%20modifiyesi%2Fotomobil-nasil-boyanir.jpg


Folyo film işlemi yerine kalıcı olarak aracının rengini değiştirmek istiyorsan; öncelikle çok ama çok iyi bir yer bulman gerekiyor. Otomobillerin yüzeyleri pürüzsüz gibi gözükse de aslında çok küçük pürüzler bulunmaktadır. Bu pürüzler boya ve vernik işlemleri ile görünmez hale geliyor. Eğer boya uygulaması yaptırırken bu pürüzler boşlukta kalırsa aracında paslanma baş gösterir. Ayrıca araban boyandıktan sonra boya fırını gibi uygulamalara maruz kalacak. Bu işlem sırasında işinin ehli olmayan ellerde oldukça büyük zararlar görme ihtimali var. Bu nedenle boyama işlemini yapacak yeri hem şikayet sitelerinden hem de arama motorlarından kontrol etmen yararlı olacaktır. İşlem tamamlandıktan sonra ruhsat işlemleri tıpkı folyo film kaplama gibi gerçekleştiriliyor.
Otomobillerde Cam Filmi Uygulaması


Geçtiğimiz yıllarda otomobillere cam film takan işletmeler çalışıyor ve vergi dahi ödüyorlardı. Ancak bu uygulama yasaktı ve polis tarafından ceza yazılıyordu. Nisan 2017’de yürürlüğe giren yönetmelik ile birlikte cam filmi artık kısmi olarak serbest hale geldi. Yönetmelik ile camlar, içerinin görüntüsünü %30 oranında engellemeyen ve Avrupa Birliği standartlarında üretilmiş olan filmler ile kaplatılabiliyor. Diğer şartlar ise şu şekilde;
  • Film uygulamasını sadece camın iç yüzeyine uygulayabiliyorsun.
  • Ultraviyole yani UV adı verilen zararlı güneş ışınlarından %98 oranında korumayan filmlerin cama uygulanması yasak.
  • Cam filmi dışarıdan gelen ışığın en fazla %15’ini yansıtabilir.
  • Emniyet camları olarak geçen ve direksiyona oturduğunda 180 derece görüş açındaki alana film uygulanamıyor.
Yüksek Sesli Egzoz


otomobil%20modifiyesi%2Fabart-egzoz-motor-nasil-takilir.jpg


Normalden daha yüksek ses çıkarması için egzoza çeşitli müdahaleler yapabiliyorsun. Abartı egzoz adı verilen bu uygulamanın ismi ise FIAT’ın modifikasyon şirketi Abarth’tan geliyor. Zamanla Abarth yerine abartı ismi kullanılmaya başlamış. Ancak bazı egzozlar gerçekten “toplum düşmanı” olabiliyor. Çıkardıkları yüksek ses nedeniyle öncelikle Trafik Kanunu ile düzenlenen yönetmeliklere daha sonra ise Kabahatler Kanunu’na aykırı olduğu için çifte ceza ile karşılaşma ihtimalin var. Egzozun sesini normal düzeye indiren elektronik sistemler bulunsa da durumu fark eden polisler artık yanında sistemi açıp kapamaya yarayan kumanda bile taşıyor. Polis çevirmelerinde yüklü cezaya ek olarak aracı trafikten men dahi edebiliyor. Bu nedenle kullanacağın egzoz sisteminin 74 DBa değerini geçmemesi gerektiğini unutmamalısın. TÜVTÜRK muayenelerinde ise aracın “hafif kusurlu” olarak görülüyor.
Yüksek Sesle Müzik Dinlemeyi Kim İstemez?


Otomobil modifiye edenlerin uzun yıllardır gözdesi olan ses sistemleri ile ilgili çeşitli düzenlemeler bulunuyor. Otomobilinin bagajına eklediğin cihazlar ve içerisinde bulunan ses sistemler için ayrı ayrı ceza uygulaması bulunuyor. Öte yandan ses sistemleri aracın orijinal halinde bulunan elektrik kapasitesini arttırdığı için akü normalden daha hızlı bitiyor.

Aracın Beyniyle Oynamak


otomobil%20modifiyesi%2Fchip-tuning-nasil-yapilir.jpg

Arabalar artık akıllı sistemlerle idare ediliyor. Öyle ki teknik servislere gittiğin zaman supap valfler gibi motor parçalarının arızalandığını hemen öğrenebiliyorsun. Bu elektronik sistemlerle motor aslında üretebileceği gücün biraz altında çalışıyor. Chip tuning denen uygulama ise halk arasında “arabanın beyniyle oynamak” gibi ifadelerle anılıyor. Mesela arabanı kullanırken dikkat ettiysen ibrenin sonuna kadar çoğunlukla ulaşamıyorsun. Bunun en önemli nedeni ise Avrupa Birliği’nin koyduğu ve emisyon değerlerini düzenleyen Euro normudur. Bu normlara uygun olabilmesi için araçların yazılımları düzenleniyor. Ancak chip tuning şirketleri dışarıdan yaptıkları müdahalelerle azami sınırların aşılmasını sağlıyor. Şu sonuçlar ile karşılaşabilirsin:
  • Otomobiline dışarıdan müdahale edildiği için garanti kapsamı dışına çıkabilir.
  • Bazı chip tuning uygulamalarında Euro normlarına uygun emisyon değerlerinin dışına çıkabilirsin. TÜVTÜRK muayenelerinde “Egzoz Gazı Emisyon Ölçümü” kategorisinde otomobilin ağır kusurlu sayılır yani muayeneden geçemez.
  • Yapılacak chip tuning uygulamasına bağlı olarak aracının yakıt tüketimi düşebilir ya da yükselebilir. Bu tamamen uygulamanın performans ya da ekonomi odaklı olmasına bağlıdır.
Otomobilini Baştan Aşağıya Değiştirmek


otomobil%20modifiyesi%2Faraba-projesi-nasil-cizilir.jpg

Otomobilinin içindeki motor açısından yapacağın değişiklikler için proje çizdirmen ve belli başlı kurallara uygun hareket etmelisin. Otomobilinin motorunu değiştirmek için çeşitli şartları sağlaman gerekiyor. Bunlar;
  • Takılacak motorun emisyon ve gürültü değerlerini aşmaması gerekiyor.
  • Yeni takılacak motorun aracındaki motordan daha güçsüz olmaması gerekiyor.
  • Aracındaki motor dizel ise yeni takılacak motor en fazla %50 büyük olabilir. Benzinli bir motor takılacak ise en fazla %30 güç artışı sağlanabilir.
Değişim işlemleri için şartları yerine getirdikten sonra uzman mühendislik şirketlerinden biriyle anlaşıp proje çizdirmen gerekiyor. Otomobilinin projesi tamamlandıktan sonra Türk Standartları Enstitüsü’ne (TSE) gönderiliyor. Bundan sonra tek işin aracını tescil ettirip yeni ruhsat almak olacak. Emniyet Genel Müdürlüğü bünyesindeki Trafik Tescil İşlemleri Bölümü’ne başvuruda bulunurken;
  • Tadilat faturası,
  • TSE tarafından onaylanmış proje,
  • Trafik Tescil ve Müracaat İşlem Formu (2 adet),
  • Yeni Trafik Belgesi,
  • Eski Trafik Belgesi’ni yanında götürmen gerekiyor.
En önemli nokta ise tadilat yapıldıktan sonra araban 30 gün içerisinde tescil edilmez ise cezai işlem uygulanıyor.
Modifiye İçin En Uygun Otomobiller Hangileri?


Burada yapmak isteyeceğin değişiklik çok önemlidir. Herhangi bir renk değişimi ya da ses sistemini herhangi bir otomobilde yapabilirsin. Ancak otomobilde motor gücü arttırmak isteyenler; ya da gibi otomobillerin eski modellerini alarak tadilat yapmayı tercih ediyor. Modifiye için en uygun aracı, ile bulabilirsin.
 

Users who are viewing this thread

Benzer konular

Ana Sayfa Kayıt Ol Giriş Yap
Üst