Neler yeni

Foruma hoş geldin 👋, Ziyaretçi

Forum içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için foruma kayıt olmalı ya da giriş yapmalısınız. Foruma üye olmak tamamen ücretsizdir.

  • Merhaba değerli Foruma Gel üyeleri formumuza kayıt olarak sizlerle birlikte büyüyebiliriz. Sizleri seviyoruz. Foruma Gel Yönetimi!
Yan Yana Banner

SMTP Nedir? (1 Görüntüleyici)

Yan Yana Banner
Katılım
7 Nis 2025
Konular
0
Mesajlar
106
Tepkime puanı
9
Puan
3
Konum
Kocaeli
forumagel.com SMTP Nedir?

SMTP Nedir?

SMTP’nin açılımı Simple Mail Transfer Protocol olmaktadır. Türkçe karşılığı ise Basit Posta Aktarım Protokolü’dür. SMTP sunucu ile yoğun mail alışverişlerinin gerçekleştirildiği sistemlerdeki yoğunluk hafifletilmektedir. Bir kullanıcının istemcisinin diğer bir kullanıcının mail sunucusuna istek gönderme işlemi SMTP ile olmaktadır. Mail içerisinde istenmeyen bir verinin olup olmadığının kontrol edilmesi sonucunda onay verilmekte ve ardından alıcı kullanıcının mail kutusunda mail gözükmektedir. SMTP; e-posta alışverişinin daha güvenli hale gelmesini sağlamaktadır. SMTP’nin zaman içerisindeki gelişimine bakıldığında; günümüze kadar ulaşmayı başarmış olan başarılı internet e-posta protokolleri arasından sayılmaktadır.

SMTP’nin Tarihçesi Nedir?

SMTP’nin ortaya çıkışına
bakıldığında; SMTP protokolünün ilk kullanılması 1982 yılını bulmuştur. 1960lı yıllar ile beraber farklı yöntemler kullanılırken artık POSTEL firması SMTP protokolünü standart haline getirmiştir ve rfc788 kodu ile duyurulmuştur. POSTEL firmasının sahibi ise; Jonathan Postel olmaktadır. Bir süre sonra ise; Unix BSD bazlı SMTP sunucusu Sendmail aynı kod ile yayınlanmıştır. Açık kaynak kodlu Linux işletim sistemlerinin sunucu hizmetleri daha çok tercih edilmeye başlandığı için zaman içerisinde Sendmail mail aktarım aracısı olarak daha fazla kullanılmaya başlanmıştır. Günümüzde mail server hizmeti veren yazılımlardan bazıları ise; Exim, Postfix, Qmail, Mail Enable, Microsoft Exchange, Icewarp, hMail gibi yazılımlar olmaktadır.

SMTP İşleyişi Nasıldır?

SMTP çalışma prensibine bakıldığında; üç aşamalı bir işlem modeli ile faaliyet göstermektedir. Bir istemci, gönderen sunucu ve alan sunucu sırası ile çalışmaktadır. İşleyişte ilk önce Outlook, Webmail gibi e-posta istemcisinden gönderilmiş olan e-posta sunucusuna mesaj gönderirken SMTP hizmeti kullanılmaktadır. Sonrasında e-posta sunucusu e-postanın alıcının e-posta sunucusuna gönderilmesi için geçiş hizmeti amacı ile SMTP hizmetini kullanmaktadır. Ardından alıcı sunucu kendisine iletilen e-postayı IMAP ya da POP3 aracılığı ile indirmek için yine Outlook, Webmail gibi e-posta istemcisini kullanmaktadır.

SMTP’nin Kullanım Amacı Nedir?

SMTP’ye ihtiyaç duyulma sebebine
bakıldığında; en basit hali ile iki bilgisayar arasında aynı dilin konuşulabilmesi için kullanıldığı söylenebilmektedir. İstemci sunucu, belirli kodlar ile alıcı sunucuya ulaşmaktadır ve ardından onay verilmesi ile işlem gerçekleşmektedir. Masaüstü ve taşınabilir bilgisayarlar ya da mobil cihazlar ile posta kutusundan gönderilmek istenen e-maillerin alıcı adresine ulaştırılabilmesi için SMTP kullanılmaktadır. Bunun için de hesap ve sunucu bilgilerine göre bir SMTP bağlantısı oluşturulmaktadır.

SMTP ve IMAP Ayrımı Nasıl Yapılır?

SMTP ve IMAP farkına bakıldığında; mail istemcisi kullananlar gönderme için SMTP ve alma için IMAP ya da POP ayarlarını yapılandırmaktadırlar. SMTP ile mail iletme, farklı bir sunucu adına iletme, mail yönlendirme gibi işlemleri yapabilmek mümkün olmaktadır. Ancak mail alımı, mailin okunması ya da dizinlenmesi için IMAP protokolü tercih edilmektedir.

SMTP Port Sayısı Kaçtır?

SMTP portu
için 3 farklı port ve 2 ayrı güvenlik katmanı kullanılmaktadır. Port numaraları 25, 465 ve 587 olmaktadır. Güvenlik katmanları ise SSL ve TLS’tir. İstemci ve gönderen sunucu arasında en sık tercih edileni ise; SMTP Submission olarak adlandırılan 587 numaralı port ve TLS güvenlik katmanı olmaktadır. 587 numaralı portun kullanım nedeni ise; Türkiye’deki servis sağlayıcılarının spam ile mücadele adına IP bloklarındaki 25 numaralı portu kapatmış olmalarıdır. 25 numaralı portun kapatılması ile beraber Türkiye mail gönderen ülkeler içerisinde gerilemiştir. Mail gönderen ve alan sunucular arasında sıklıkla kullanılanı ise; 25 numaralı port olmaktadır. Güvenlik katman kullanılmamaktadır. İki sunucu arasındaki mail iletiminde güvenlik katmanı kullanılması durumunda ise; SSL ya da TLS kullanılabilmektedir ve kullanılan portun numarası ise 465 olmaktadır.
 

Şu an konuyu görüntüleyenler

Tema özelleştirme sistemi

Bu menüden forum temasının bazı alanlarını kendinize özel olarak düzenleye bilirsiniz

Zevkini yansıtan rengi seç

Geniş / Dar görünüm

Temanızı geniş yada dar olarak kullanmak için kullanabileceğiniz bir yapıyı kontrolünü sağlayabilirsiniz.

Izgara görünümlü forum listesi

Forum listesindeki düzeni ızgara yada sıradan listeleme tarzındaki yapının kontrolünü sağlayabilirsiniz.

Resimli ızgara modu

Izgara forum listesinde resimleri açıp/kapatabileceğiniz yapının kontrolünü sağlayabilirsiniz.

Kenar çubuğunu kapat

Kenar çubuğunu kapatarak forumdaki kalabalık görünümde kurtulabilirsiniz.

Sabit kenar çubuğu

Kenar çubuğunu sabitleyerek daha kullanışlı ve erişiminizi kolaylaştırabilirsiniz.

Köşe kıvrımlarını kapat

Blokların köşelerinde bulunan kıvrımları kapatıp/açarak zevkinize göre kullanabilirsiniz.

Geri