Neler yeni

Foruma hoş geldin 👋, Ziyaretçi

Forum içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için foruma kayıt olmalı ya da giriş yapmalısınız. Foruma üye olmak tamamen ücretsizdir.

• Merhaba Değerli Ziyaretçimiz, ForumaGel ailesi seni bekliyor! 🌟 Aramıza katılarak güçlü ve samimi topluluğumuzun bir parçası olabilirsin. Burada her üye değerli, her katkı kıymetli. Şimdi üye ol, bizimle birlikte gelişmenin ve keyifli sohbetlerin tadını çıkar! Sevgi ve Saygılarla, ForumaGel Yönetimi ❤️
Yan Yana Banner
Yan Yana Banner
Konular
367
Web sitesi
forumagel.com
Türkiye'nin milli işletim sistemi Pardus, geliştirildiği ilk günden bu yana öncelikli olarak kamu kurumlarının ihtiyaçlarını karşılamak ve ülkenin dijital altyapısında dışa bağımlılığı azaltmak hedefiyle ilerlemektedir. Bu doğrultuda, birçok kamu kurumunda Pardus'a geçiş süreçleri yaşanmış ve önemli başarı hikayelerine imza atılmıştır. Pardus'un kamu sektöründeki yaygınlaşması, hem güvenlik hem de ekonomik açıdan ülkeye önemli faydalar sağlamaktadır.

Kamu Kurumlarında Artan Benimsenme​

Pardus, çeşitli bakanlıklar, belediyeler, üniversiteler ve diğer kamu kuruluşları tarafından aktif olarak kullanılmaktadır. Bu kurumlar, siber güvenlik risklerini azaltmak, lisans maliyetlerinden tasarruf etmek ve milli teknolojileri teşvik etmek amacıyla Pardus'a yönelmektedir. Pardus'un açık kaynaklı yapısı, kamu kurumlarının yazılım üzerinde tam kontrole sahip olmasını ve güvenlik denetimlerini şeffaf bir şekilde yapabilmesini sağlamaktadır. Bu durum, özellikle hassas kamu verilerinin güvenliği açısından büyük önem taşımaktadır.

Başarılı Geçiş Örnekleri​

Birçok kamu kurumu, Pardus'a geçiş süreçlerini başarıyla tamamlamış veya bu süreçlere devam etmektedir. Örneğin, çeşitli bakanlıkların ve bağlı kuruluşların masaüstü bilgisayarlarında ve sunucularında Pardus kullanılmaya başlanmıştır. Belediyeler de Pardus'u benimseyen önemli kurumlar arasındadır. Vatandaş odaklı hizmetlerin sunulduğu birimlerden idari ofislere kadar geniş bir alanda Pardus kullanımı yaygınlaşmaktadır. Bu geçişler, hem operasyonel verimliliği artırmakta hem de bilişim harcamalarında önemli tasarruflar sağlamaktadır.

Eğitimde Pardus ETAP'ın Etkisi​

Eğitim sektörü, Pardus'un en görünür olduğu alanlardan biridir. Milli Eğitim Bakanlığı'nın Fatih Projesi kapsamında okullara kurulan etkileşimli tahtalarda Pardus ETAP işletim sisteminin kullanılması, milyonlarca öğrenci ve öğretmenin milli işletim sistemiyle tanışmasını sağlamıştır. Pardus ETAP, eğitim süreçlerini destekleyen özel araçları ve kullanıcı dostu arayüzü ile sınıflarda aktif olarak kullanılmaktadır. Bu yaygın kullanım, geleceğin dijital okuryazarlarının yetiştirilmesine katkıda bulunurken, eğitim kurumlarının yazılım maliyetlerini de düşürmektedir.

Kurumsal Çözümlerin Rolü​

Pardus'un kamu kurumlarındaki başarısında, LiderAhenk (merkezi yönetim), Engerek (kimlik ve erişim yönetimi) ve Ahtapot (bütünleşik siber güvenlik) gibi kurumsal çözümlerin entegrasyonu büyük rol oynamaktadır. Bu milli yazılımlar, büyük ve dağınık bilişim altyapılarına sahip kamu kurumlarının sistemlerini daha etkin ve güvenli bir şekilde yönetmelerini sağlamaktadır. Merkezi yönetim, güvenlik politikalarının uygulanması ve siber tehditlere karşı koruma gibi kritik ihtiyaçlar bu çözümlerle karşılanmaktadır.

Ekonomik ve Stratejik Kazanımlar​

Kamu kurumlarının Pardus'a geçişi, ülkeye hem ekonomik hem de stratejik kazanımlar sağlamaktadır. Lisans maliyetlerinden yapılan tasarruflar ülke ekonomisi içinde kalmaktadır. Ayrıca, milli bir işletim sisteminin kullanılması, siber güvenlik alanında dışa bağımlılığı azaltarak ulusal güvenliğe katkıda bulunmaktadır. Yerli yazılım ekosisteminin gelişmesi ve nitelikli bilişim uzmanlarının yetişmesi de Pardus'un kamu sektöründeki başarısının dolaylı faydaları arasındadır.

Sonuç​

Pardus, kamu kurumlarındaki başarı hikayeleri ile Türkiye'nin dijitalleşme sürecinde ne kadar önemli bir rol oynadığını kanıtlamaktadır. Artan benimsenme oranı, başarılı geçiş örnekleri, eğitimdeki yaygın kullanımı ve kurumsal çözümlerle entegrasyonu, Pardus'un kamu sektörü için güvenilir, ekonomik ve stratejik bir seçenek olduğunu göstermektedir. Pardus'un kamu kurumlarındaki yaygınlaşması, milli teknolojinin gelişimi ve ülkenin siber güvenliğinin güçlenmesi açısından kritik öneme sahiptir ve bu başarıların gelecek dönemde de artarak devam etmesi beklenmektedir.

Şu an konuyu görüntüleyenler

Tema özelleştirme sistemi

Bu menüden forum temasının bazı alanlarını kendinize özel olarak düzenleye bilirsiniz

Zevkini yansıtan rengi seç

Geniş / Dar görünüm

Temanızı geniş yada dar olarak kullanmak için kullanabileceğiniz bir yapıyı kontrolünü sağlayabilirsiniz.

Izgara görünümlü forum listesi

Forum listesindeki düzeni ızgara yada sıradan listeleme tarzındaki yapının kontrolünü sağlayabilirsiniz.

Resimli ızgara modu

Izgara forum listesinde resimleri açıp/kapatabileceğiniz yapının kontrolünü sağlayabilirsiniz.

Kenar çubuğunu kapat

Kenar çubuğunu kapatarak forumdaki kalabalık görünümde kurtulabilirsiniz.

Sabit kenar çubuğu

Kenar çubuğunu sabitleyerek daha kullanışlı ve erişiminizi kolaylaştırabilirsiniz.

Köşe kıvrımlarını kapat

Blokların köşelerinde bulunan kıvrımları kapatıp/açarak zevkinize göre kullanabilirsiniz.

Geri