Neler yeni

Foruma hoş geldin 👋, Ziyaretçi

Forum içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için foruma kayıt olmalı ya da giriş yapmalısınız. Foruma üye olmak tamamen ücretsizdir.

  • Merhaba Değerli Ziyaretçimiz, ForumaGel ailesi seni bekliyor! 🌟 Aramıza katılarak güçlü ve samimi topluluğumuzun bir parçası olabilirsin. Burada her üye değerli, her katkı kıymetli. Şimdi üye ol, bizimle birlikte gelişmenin ve keyifli sohbetlerin tadını çıkar! Sevgi ve Saygılarla, ForumaGel Yönetimi ❤️
Yan Yana Banner

Örümcek Adam gerçek oluyor (1 Görüntüleyici)

Yan Yana Banner
Katılım
12 Ocak 2019
Konular
31
Mesajlar
11,276
Tepkime puanı
21
Puan
38
Yaş
35
Örümcek Adam gerçek oluyor

ABD’nin Tufts Üniversitesi’nde çalışan bilim insanları, efsanevi çizgi roman kahramanı Örümcek Adam’ın fırlattığına benzer bir ağ üretti.

2020 yılında biyomedikal mühendisliği alanında araştırma görevlisi olan Marco Lo Presti, su altı yapıştırıcıları üzerine çalışıyordu. Midyelerin su altında kayalara sıkıca yapışmasından yola çıkan Lo Presti, ipek ve dopamin karşımının benzer bir etkisi olduğunu gördü. Şans eseri fark etti Deneylerden sonra karışımını tüplerden asetonla temizleyen Lo Presti, ipek ve dopaminin asetonla temasından sonra katı bir formata, ağ benzeri, elyaf gibi görünen bir malzemeye dönüştüğünü fark etti. Bunu çalıştığı Silklab’in patronu olan Profesör Fiorenzo Omenetto’ya gösteren Lo Presti, süper güçleri taklit eden bir malzemenin her zaman çok iyi olduğunu düşündüklerini belirtti. Ağ atma evrimi Lo Presti ve meslektaşlarının ince bir ipek fibroin ve dopamin kombinasyonunu bir iğne aracılığıyla püskürtmeleriyle başladı. Bu, başlangıçta doğrudan aseton banyosuna atılıyordu ve bu da maddenin katılaşarak bir hidrojele dönüşmesini tetikliyordu. Ekip daha sonra asetonu, iç iğne katmanındaki ipeği ve dopamini çevreleyerek sıvının doğrudan havaya fırlamasını sağlayan koaksiyel iğnenin dış katmanına eklemeye karar verdi. Aseton havada buharlaştıkça, dopamin maddenin katılaşma sürecini hızlandırdı ve ipekten suyu çekerek yapışkan, güçlü, eğrilmiş lifler oluşturdu. Daha sonra liflere daha fazla çekme mukavemeti kazandırmak için kitosan ve biyopolimer nesnelere yapışma özelliğini artırmak için borat tamponu eklendi. Kullanılabilir duruma geldi Marco Lo Presti, artık 30-35 santimetre mesafedeki bir nesneyi yakalayıp, 15-20 gram ağırlığında nesnelerin kaldırılabildiğini aktardı. Deneyler sonucunda ipek liflerle, su üzerinde yüzen bir deney tüpü ve kısmen kuma gömülmüş paslanmaz çelik bir neşter uzaktan alınabildi. Binalardan sallanabilecek miyiz? Profesör Omenetto “Herkes binalardan sallanıp sallanamayacağımızı bilmek istiyor. Henüz orada değiliz. Ancak su altında kaybolan bir nesnenin kurtarılmasında veya uzaktan nesneleri yakalayabilen bir drone yapımında kullanılabilir” şeklinde konuştu. Doğal ipeğin çok güçlü, sert olduğuna ve büyük ağırlıkları kaldırabileceğine dikkat çeken Omenetto, kendi buluşlarının da bu seviyeye gelebileceğini umduklarını aktardı.
 

Şu an konuyu görüntüleyenler

Tema özelleştirme sistemi

Bu menüden forum temasının bazı alanlarını kendinize özel olarak düzenleye bilirsiniz

Zevkini yansıtan rengi seç

Geniş / Dar görünüm

Temanızı geniş yada dar olarak kullanmak için kullanabileceğiniz bir yapıyı kontrolünü sağlayabilirsiniz.

Izgara görünümlü forum listesi

Forum listesindeki düzeni ızgara yada sıradan listeleme tarzındaki yapının kontrolünü sağlayabilirsiniz.

Resimli ızgara modu

Izgara forum listesinde resimleri açıp/kapatabileceğiniz yapının kontrolünü sağlayabilirsiniz.

Kenar çubuğunu kapat

Kenar çubuğunu kapatarak forumdaki kalabalık görünümde kurtulabilirsiniz.

Sabit kenar çubuğu

Kenar çubuğunu sabitleyerek daha kullanışlı ve erişiminizi kolaylaştırabilirsiniz.

Köşe kıvrımlarını kapat

Blokların köşelerinde bulunan kıvrımları kapatıp/açarak zevkinize göre kullanabilirsiniz.

Geri