Neler yeni

Foruma hoş geldin 👋, Ziyaretçi

Forum içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için foruma kayıt olmalı ya da giriş yapmalısınız. Foruma üye olmak tamamen ücretsizdir.

  • Merhaba değerli Foruma Gel üyeleri formumuza kayıt olarak sizlerle birlikte büyüyebiliriz. Sizleri seviyoruz. Foruma Gel Yönetimi!
Yan Yana Banner

Load Balancing Nedir? (1 Görüntüleyici)

Yan Yana Banner
Katılım
7 Nis 2025
Konular
0
Mesajlar
106
Tepkime puanı
9
Puan
3
Konum
Kocaeli
forumagel.com Load Balancing Nedir?

Load Balancing Nedir? Load Balancer Nasıl ve Hangi Durumlarda Kullanılır?

Load Balancing yani yük dengeleme, bir web sitesine gelen ağ trafiğini bir sunucu havuzu içinde yer alan sunucular arasında performans odaklı olacak şekilde paylaştırma işlemine verilen addır. Söz konusu web trafiğini paylaştırırken, sunucular arasında eşit dağıtım yapılabileceği gibi belirli bir kurala göre paylaştırma prensibi benimsenmesi de mümkündür. Web platformunda Load Balancing yani yük dengeleme işlemi sayesinde;

  • Web sitesi,
  • Web uygulaması,
  • Veri tabanı,
  • Diğer web uygulamaları
gibi hizmetlerin performans ve güvenilirliği artırılmaktadır. Özellikle kurumsal firmaların yoğun trafik çeken resmi web sitelerinde Load Balancing sistemi uygulanmaktadır. Bu prensipleri belirleyen ve veritabanı sunucuları arasında dengeleme işlemi yapan sistemlere “load balancer” yani yük dengeleyici adı verilmektedir.

Load Balancing Nedir?

Load Balancing sistemi
, bir web sitesinin bağlı olduğu sunucuya gelen istemci taleplerini hız ve kapasite bakımından en iyi performansı ortaya çıkaracak şekilde sunuculara yönlendirip, ağ trağinin anan sunucuda yoğunlaşmasını engelleyerek trafiğe müdahale eden bir sistemdir. Bu sistemleri trafik yoğunluğu bakımından işlek bir kavşakta görev yapan trafik polisine benzetmek mümkündür. Nasıl ki trafik polisi, sıkışan trafiğin rahatça akmasını sağlayacak şekilde yoğun veya ana caddelere öncelik verip trafiğin akışını hızlandıracak yönlendirmeler yapıyorsa, Load Balancing işleminde görev yapan Load Balancer adı verilen yük dengeleyiciler de web sunucusunda benzer görevi üstlenmektedir.

Load Balancing Nasıl Çalışır?

Load Balancing çalışma prensibi oldukça basittir. Bir sunucunun kapanması halinde yük dengeleyici, çevrim içi trafiği yöneterek diğer istemcileri diğer sunuculara yönlendirmektedir. Sunucu grubuna yeni bir sunucu dahil edildiğinde de Load Balancer yani yük dengeleyici otomatik olarak yeni sunucuya istek göndermektedir. Bu sayede Load Balancer’lar istekleri sunuculara iletmek için iki aşamadan oluşan bir prensibi gerçekleştirirler. Önce seçilebilecek sunucuların isteklere uygun şekilde yanıt verebileceğini tespit eden yük dengeleyiciler, daha sonra bu web isteklerine cevap verebilecek sunucular arasından en idealini seçerek belirlenen kuralı uygular ve ağ trafiğinin performansını artırmış olmaktadır.

Load Balancer Ne İşe Yarar?

Load Balancer yani yük dengeleyicilerin esas işlevi
, istemcilere en kısa sürede cevap verip web trafiğinin akıcılığını sürdürebilir kılmaktır. Bu noktada Load Balancer görevleri şu şekilde sıralanmaktadır:

  • İstemci isteklerini ya da ağ trafiğini birden fazla sunucuya verimli olacak şekilde dağıtmak,
  • Sadece aktif olan sunuculara istek göndererek güvenlik ve performansın artırılması,
  • Sunucu ekleme ve çıkarma işlemlerinde kolaylık sağlayarak esnek hareket edilebilmesini kolaylaştırmak
Load Balancing sisteminde temel olarak yük dengeleyici olarak görev yapan uygulamaların çalışma prensibi ve işlevleri bu şekildedir. Load Balancer’lar sunucular arasında istemciye göre uygunluk kontrolü yaparken kontrolden geçemeyen sunucuları havuzdan kaldırmaktadır. Bu sayede sunucular kontrole cevap verene kadar trafik dışında tutulmaktadır.

Load Balancing Kullanımı Neden Önemlidir?

Load Balancing kullanımı sayesinde web sitelerinde sunucu sürekliliği sorunsuz bir şekilde sağlanabilmektedir. Ayrıca sunucuya her zaman ve her koşulda erişim sağlanması için de Load Balancing sistemine ihtiyaç duyulmaktadır. Bu faktör tek başına Load Balancing uygulamalarının ne kadar önemli olduğunu ortaya koymaktadır. Web sitesine ya da sunucuya erişim kesintilerinin yaşanmaması için kullanıcı deneyimlerini geliştirecek bu yöntemlere başvurulmaktadır. Çalışma prensibiyle internet sitesi ziyaretçilerini en uygun olan veri tabanı kaynaklarına yönlendiren Load Balancing sistemi sayesinde veritabanı optimizasyonu da otomatikman gerçekleştirilmiş olmaktadır. Böylelikle web sürekliliği sağlama konusunda “single point of failure” riski ortadan kaldırılmış olmaktadır.
 

Şu an konuyu görüntüleyenler

Tema özelleştirme sistemi

Bu menüden forum temasının bazı alanlarını kendinize özel olarak düzenleye bilirsiniz

Zevkini yansıtan rengi seç

Geniş / Dar görünüm

Temanızı geniş yada dar olarak kullanmak için kullanabileceğiniz bir yapıyı kontrolünü sağlayabilirsiniz.

Izgara görünümlü forum listesi

Forum listesindeki düzeni ızgara yada sıradan listeleme tarzındaki yapının kontrolünü sağlayabilirsiniz.

Resimli ızgara modu

Izgara forum listesinde resimleri açıp/kapatabileceğiniz yapının kontrolünü sağlayabilirsiniz.

Kenar çubuğunu kapat

Kenar çubuğunu kapatarak forumdaki kalabalık görünümde kurtulabilirsiniz.

Sabit kenar çubuğu

Kenar çubuğunu sabitleyerek daha kullanışlı ve erişiminizi kolaylaştırabilirsiniz.

Köşe kıvrımlarını kapat

Blokların köşelerinde bulunan kıvrımları kapatıp/açarak zevkinize göre kullanabilirsiniz.

Geri