Selim AKAY
Üye
İRİS (Süsen) Çiçeği BAKIMI
[FONT="]İRİS (SÜSEN) Çiçeği'nin Bakımı Nasıl Yapılır?
[FONT="]KİMLİK KARTI[/FONT]
[FONT="]Ekim zamanı[/FONT] : Mart, Nisan, Mayıs, Haziran, Eylül, Ekim, Kasım
[FONT="]Dikim yeri[/FONT] : Su bitkisi, Saksıya uygun, Bordür ve Tarhlar, Kaya bahçesi
[FONT="]Özelliği[/FONT] : Kolay yetişen, Yaz kış yeşil, Çok yıllık, Az bakım ister
[FONT="]İklim [/FONT]: Gölge, Güneşli, Sahil kesimi, Kuraklığa dayanıklı, Yarı gölge, Dona yarı dayanıklı, Sıcağa dayanıklı
[FONT="]Çiçeklenme [/FONT]: İlkbahar, Yaz
[FONT="]Çiçek rengi[/FONT] : Mavi
[FONT="]Türüne göre [/FONT]: saksı ve çiçek tarhı
Bakımı kolay olan iris dayanıklı çiçeklere sahiptir. Çok yıllık olan türün yaprakları geniş ve bir kılıç gibidir. Çiçeklerinin üzerindeki mor ve beyaz damarlar bir uyum içindedir.
Dağların eteklerinde sıkça rastlanılan İris, sulak alanları sevdiği için nemli toprakları tercih eder.
üsengiller (İridaceae) ailesine ait çeşitli renklerde olabilen bitkilerdir. 80den fazla
cinsi bulunan familya, tüm dünya çapında yaklaşık 1500 türe sahiptir. Türkiye’nin
çoğu yerinde doğal olarak yetişir. Nisan haziran ayları arasında, hoş kokulu ve
güzel çiçekler açan 20-100cm boylarında, çok yıllık, otsu bitkilerdir. Etli ve
sürünücü rizomları veya soğanları vardır. Yaprakları buğday yaprağına benzer
düz veya kıvrık,damarlar paraleldir.
[FONT="]Bakımı [/FONT]
-Doğrudan güneş ışığı istemeyen bu bitki dolaylı ışıklardan da yararlanabilir.
-Çok fazla soğuk ve sıcak havada bırakma çiçeğin yapraklarına,çiçeklerine
ve köklerine zararlıdır.
-Saksı değişimi iki yılda bir olmak üzere sıcak ayların başladığı zamanlarda
yapılmalıdır.
-Hava akımlarından kolay etkilenen süsen bitkisi bu etkiden korunmalıdır.
-Kış aylarında bitki aşırısoğuktan korunmalıdır.
-Süsen bulunduğu yerde başka cisimlerle temasta bulunmalıdır.
Besin
-Süsen Bitkisi her çiçekçiden ve seradan alınabilecek vitamin ve mineraller
ile yılda en az bir kere topraktan verilmek üzere beslenmelidir.
-Bu beslenme bitkinin ömrünü uzatacağı gibi çiçeğinin daha güzel görünmesini ve daha çabuk büyümesini sağlayacaktır
[FONT="]Sulaması[/FONT]
-Yaz aylarında ise bitkinin suya olan ihtiyacı artacağından bitkiye verilen
suyun arttırılması gerekmektedir.
-Su toprağın her tarafına ulaştırılmalıdır.
-Bitkiyi sularken kullanılan kap her sulamada aynı ölçüde, sulamalar aynı
günde ve aynı miktarlarda su dökülmelidir.
-Süsende çok büyük bir değişiklik görülmediği sürece sulanmada kullanılan kap, ölçü ve su miktarı değiştirilmemelidir.
-Süsen bitkisini yetiştirmede en önemli kural kış aylarında oda sıcaklığının 12 °C nin altında olmaması gerektiğidir.
-Süsen bitkisi genellikle yaz aylarında çiçek açar ve çiçeklerini kış aylarına doğru dökerek bir dinlenme sürecine girer.
-Bitkiye kış aylarında musluktan aldığımız soğuk çeşme suyunu vermemeliyiz. Verdiğimiz su oda sıcaklığında olmalıdır.
[FONT="]Nerede yetiştirilir ?[/FONT]
Çiçek tarhları, saksılar, kaya bahçeleri, bordürler, küçük ya da geniş bahçe yetiştiriciliğine uygundur.
[FONT="]Tohum ekimi[/FONT]
Büyük ve kalın kabuklu tohumlarda kabuğu mekanik yollarla kırmak tohumun içine daha iyi nem almasını sağlayacaktır. Tohumun bir kenarından keskin bir maket bıçağı ile ya da bir tırnak makası ile küçük bir çentik atılır ve tohumlar bu şekilde ekilir.
[FONT="]Nasıl çimlendirilir ?[/FONT]
Tohumları iç mekanda, 18-22 derece bir ortamda nemli torf yüzeyine ekin ve üzerlerini tohum kalınlığının 3 katı kalınlıkta elenmiş torfla örtün ve sulayın. Bu şekilde iç mekanda 2 ila 4 hafta beklettiğiniz üretim saksınızı, streç film sarılı ya da buzdolabı poşeti içine koyarak buzdolabının alt raflarından birine yerleştirin. Bu şekilde 4-6 hafta arası buzdolabında bekleteceğinizden poşet üzerine tarih yazmanızda daha sonradan hatırlamak açısından fayda var. Buzdolabında bekletirken saksınızın etrafını mutlaka bir streç filmle ya da buzdolabı poşetiyle kapatmayı unutmayın. Çünkü buzdolabındaki meyve ve sebzeleriniz, tohumunuzun çürümesine neden olur ve olumsuz bir sonuçla karşılaşırsınız.
Bu süre sonunda saksınızı buzdolabından alın ve serin, aydınlık bir yerde tohumların çimlenmesi için yerleştirin. Çimlenme kısa süre içinde gerçekleşecektir.
Eğer buzdolabında tohum bekletmek ve soğuk uygulama adı verilen bu prosesle uğraşmak istemezseniz, tohumlarınızı Kasım ayı ortasında, dış mekanda geniş bir saksı içine ekebilirsiniz. Kış aylarında nemli tuttuğunuz saksıda tohumlar, doğal mevsimsel süreç içinde soğuk uygulamadan geçecek ve baharla birlikte doğal yollarla çimleneceklerdir.[/FONT]
[FONT="]İRİS (SÜSEN) Çiçeği'nin Bakımı Nasıl Yapılır?
[FONT="]KİMLİK KARTI[/FONT]
[FONT="]Ekim zamanı[/FONT] : Mart, Nisan, Mayıs, Haziran, Eylül, Ekim, Kasım
[FONT="]Dikim yeri[/FONT] : Su bitkisi, Saksıya uygun, Bordür ve Tarhlar, Kaya bahçesi
[FONT="]Özelliği[/FONT] : Kolay yetişen, Yaz kış yeşil, Çok yıllık, Az bakım ister
[FONT="]İklim [/FONT]: Gölge, Güneşli, Sahil kesimi, Kuraklığa dayanıklı, Yarı gölge, Dona yarı dayanıklı, Sıcağa dayanıklı
[FONT="]Çiçeklenme [/FONT]: İlkbahar, Yaz
[FONT="]Çiçek rengi[/FONT] : Mavi
[FONT="]Türüne göre [/FONT]: saksı ve çiçek tarhı
Bakımı kolay olan iris dayanıklı çiçeklere sahiptir. Çok yıllık olan türün yaprakları geniş ve bir kılıç gibidir. Çiçeklerinin üzerindeki mor ve beyaz damarlar bir uyum içindedir.
Dağların eteklerinde sıkça rastlanılan İris, sulak alanları sevdiği için nemli toprakları tercih eder.
üsengiller (İridaceae) ailesine ait çeşitli renklerde olabilen bitkilerdir. 80den fazla
cinsi bulunan familya, tüm dünya çapında yaklaşık 1500 türe sahiptir. Türkiye’nin
çoğu yerinde doğal olarak yetişir. Nisan haziran ayları arasında, hoş kokulu ve
güzel çiçekler açan 20-100cm boylarında, çok yıllık, otsu bitkilerdir. Etli ve
sürünücü rizomları veya soğanları vardır. Yaprakları buğday yaprağına benzer
düz veya kıvrık,damarlar paraleldir.
[FONT="]Bakımı [/FONT]
-Doğrudan güneş ışığı istemeyen bu bitki dolaylı ışıklardan da yararlanabilir.
-Çok fazla soğuk ve sıcak havada bırakma çiçeğin yapraklarına,çiçeklerine
ve köklerine zararlıdır.
-Saksı değişimi iki yılda bir olmak üzere sıcak ayların başladığı zamanlarda
yapılmalıdır.
-Hava akımlarından kolay etkilenen süsen bitkisi bu etkiden korunmalıdır.
-Kış aylarında bitki aşırısoğuktan korunmalıdır.
-Süsen bulunduğu yerde başka cisimlerle temasta bulunmalıdır.
Besin
-Süsen Bitkisi her çiçekçiden ve seradan alınabilecek vitamin ve mineraller
ile yılda en az bir kere topraktan verilmek üzere beslenmelidir.
-Bu beslenme bitkinin ömrünü uzatacağı gibi çiçeğinin daha güzel görünmesini ve daha çabuk büyümesini sağlayacaktır
[FONT="]Sulaması[/FONT]
-Yaz aylarında ise bitkinin suya olan ihtiyacı artacağından bitkiye verilen
suyun arttırılması gerekmektedir.
-Su toprağın her tarafına ulaştırılmalıdır.
-Bitkiyi sularken kullanılan kap her sulamada aynı ölçüde, sulamalar aynı
günde ve aynı miktarlarda su dökülmelidir.
-Süsende çok büyük bir değişiklik görülmediği sürece sulanmada kullanılan kap, ölçü ve su miktarı değiştirilmemelidir.
-Süsen bitkisini yetiştirmede en önemli kural kış aylarında oda sıcaklığının 12 °C nin altında olmaması gerektiğidir.
-Süsen bitkisi genellikle yaz aylarında çiçek açar ve çiçeklerini kış aylarına doğru dökerek bir dinlenme sürecine girer.
-Bitkiye kış aylarında musluktan aldığımız soğuk çeşme suyunu vermemeliyiz. Verdiğimiz su oda sıcaklığında olmalıdır.
[FONT="]Nerede yetiştirilir ?[/FONT]
Çiçek tarhları, saksılar, kaya bahçeleri, bordürler, küçük ya da geniş bahçe yetiştiriciliğine uygundur.
[FONT="]Tohum ekimi[/FONT]
Büyük ve kalın kabuklu tohumlarda kabuğu mekanik yollarla kırmak tohumun içine daha iyi nem almasını sağlayacaktır. Tohumun bir kenarından keskin bir maket bıçağı ile ya da bir tırnak makası ile küçük bir çentik atılır ve tohumlar bu şekilde ekilir.
[FONT="]Nasıl çimlendirilir ?[/FONT]
Tohumları iç mekanda, 18-22 derece bir ortamda nemli torf yüzeyine ekin ve üzerlerini tohum kalınlığının 3 katı kalınlıkta elenmiş torfla örtün ve sulayın. Bu şekilde iç mekanda 2 ila 4 hafta beklettiğiniz üretim saksınızı, streç film sarılı ya da buzdolabı poşeti içine koyarak buzdolabının alt raflarından birine yerleştirin. Bu şekilde 4-6 hafta arası buzdolabında bekleteceğinizden poşet üzerine tarih yazmanızda daha sonradan hatırlamak açısından fayda var. Buzdolabında bekletirken saksınızın etrafını mutlaka bir streç filmle ya da buzdolabı poşetiyle kapatmayı unutmayın. Çünkü buzdolabındaki meyve ve sebzeleriniz, tohumunuzun çürümesine neden olur ve olumsuz bir sonuçla karşılaşırsınız.
Bu süre sonunda saksınızı buzdolabından alın ve serin, aydınlık bir yerde tohumların çimlenmesi için yerleştirin. Çimlenme kısa süre içinde gerçekleşecektir.
Eğer buzdolabında tohum bekletmek ve soğuk uygulama adı verilen bu prosesle uğraşmak istemezseniz, tohumlarınızı Kasım ayı ortasında, dış mekanda geniş bir saksı içine ekebilirsiniz. Kış aylarında nemli tuttuğunuz saksıda tohumlar, doğal mevsimsel süreç içinde soğuk uygulamadan geçecek ve baharla birlikte doğal yollarla çimleneceklerdir.[/FONT]