• Merhaba değerli Foruma Gel üyeleri formumuza kayıt olarak sizlerle birlikte büyüyebiliriz. Sizleri seviyoruz. Foruma Gel Yönetimi!

1 yıl raf ömrü var: "Sanki kestane yemiş gibi oluyorsunuz"

forumagel

Admin
Katılım
12 Ocak 2019
Konular
3,374
Mesajlar
3,490
Beğeni
18
Online
4 saat 9 dakika
Yaş
34
1 yıl raf ömrü var:

Bilecik merkeze bağlı Kızıldamlar köyünde yetiştirilen ve yaklaşık 1 yıl raf ömrü bulunan kestane kabağında hasat dönemi başladı.

UHsg6kdF_kW4zv_V8jJa3w.jpg

Her yıl nisanda ekilen ürün, yaz boyu olgunlaşmasının ardından ekim ayında tarlalardan toplanıyor.Köyde 2006'da inşa edilen Kızıldamlar Baraj Göleti sayesinde bol suya kavuşan üreticiler, lezzetiyle ilgi gören kestane kabağının büyük bölümünü tarladan satıyor.
2r6c851siECHVihVBHw3yQ.jpg

Hem barajın sağladığı sulama imkanı hem de İl Tarım ve Orman Müdürlüğünün "bilinçli tarım" uygulamasıyla verimlilikte yüzde 80 artış sağlanan ürünün genellikle tatlısı yapılıyor.Kızıldamlar Muhtarı Metin Gezen, AA muhabirine, bölge sakinlerinin yaklaşık 20 yıldır kestane kabağı ürettiğini söyledi.
rJOTXgEf4kSgLZrE6nPtjQ.jpg

Ekim alanının 50 dekardan 700 dekara çıktığını belirten Gezen, "Bu yıl kurak geçmesine rağmen 1200 ton rekolte bekliyoruz. Kabağımızı Türkiye'nin 40-50 vilayetine gönderiyoruz. Alıcılara cevap verecek kadar kabağımız mevcut. Önümüzdeki sene 1500 ton rekolte hedefliyoruz." dedi.
BzDtW9L3R0OuLfSANkaPQQ.jpg

Gezen, mahsullerinin raf ömrüyle öne çıktığını, kalitesine güvendiklerini dile getirdi.Uygun saklama koşullarında ürünün 2 seneye kadar dayanabildiğini vurgulayan Gezen, "Bal kabağı ince kabuklu olduğu için çok dayanmıyor. Kestane kabağının ise kabuğuyla eti arasında kestaneye benzer bir madde var. Bu madde hem raf ömrünü uzatıyor hem de lezzet veriyor. Sanki kestane yemiş gibi oluyorsunuz." diye konuştu.
kCafCpuOFka_e4aahpaerQ.jpg

Gezen, doğal ve düşük oranda gübre kullanımı sayesinde kabağın lezzetinin arttığını sözlerine ekledi.Üreticilerden Necmi Şakar da 50 dekar arazisinde 7 yıldır kestane kabağı yetiştirdiğini belirtti.
TRbZvR2lzEWDNjWOFiBWtw.jpg

Çiftçilikten büyük keyif aldığını ifade eden Şakar, "Kızıldamlar kabağı Türkiye'de bir numara. Toprak yapısı sayesinde kabak ağdalı ve kaliteli oluyor. Kabak her yerde yetişiyor ama buranın kabağının yerini hiçbiri tutmuyor. Bir kabak ortalama 15-20 kilogram geliyor. 25 kilogram gelen kabaklar bile var." ifadelerini kullandı.
EsqLn57n2kyGpv2WCNItsw.jpg

Kestane kabağı yetiştiriciliğinin tecrübe gerektirdiğine değinen Şakar, "Ondan bu kabak lezzetli ve dayanıklı oluyor. Yaklaşık 80 ton ürün elde ettim. Kabakları keserken stres de atıyorum." değerlendirmesini yaptı.
 

Bu konuyu görüntüleyenler

Ana Sayfa Kayıt Ol Giriş Yap
Üst