ÇİĞDEM (Crocus) BAKIMI

Katılım
30 Ara 2018
Konular
117
Mesajlar
148
Tepkime puanı
3
Çevrimiçi zaman
0
Konum
Mardin
Ticaret
0 / 0 / 0
ÇİĞDEM (Crocus) BAKIMI



[FONT=&quot]Çiğdem Çiçeği Bakımı Nasıl Yapılır?


[FONT=&quot]Alem[FONT=&quot]: Plantae (Bitkiler)[/FONT][/FONT]

[FONT=&quot]Bölüm[FONT=&quot]: Magnoliophyta (Kapalı tohumlular)[/FONT][/FONT]
[FONT=&quot]Sınıf[FONT=&quot]: Liliopsida (Bir çenekliler)[/FONT][/FONT]
[FONT=&quot]Takım[FONT=&quot]: Asparagales[/FONT][/FONT]
[FONT=&quot]Familya[FONT=&quot]: Iridaceae (Süsengiller)[/FONT][/FONT]
[FONT=&quot]Alt familya:[FONT=&quot] Iridoideae[/FONT][/FONT]
[FONT=&quot]Oymak:[FONT=&quot] Croceae[/FONT][/FONT]
[FONT=&quot]Cins:[FONT=&quot] Crocus L.[/FONT][/FONT]


[FONT=&quot]Çiğdem (Crocus), süsengiller (Iridaceae) familyasına ait bir bitki cinsidir.[/FONT]






[FONT=&quot]Çok yıllık, yumrulu, sarı ya da mavi çiçekli otsu bitkilerdir. Çiçekler, türüne bağlı olarak, ilk bahar ya da sonbaharda açar. İlk baharda çiçeklenen türlerin yumurtalığı toprak altında kalan uzun çiçek tüpleri vardır. Çiçekler geceleri ya da kötü havalarda kapanır. Çiğdemin ana yurdu olarak Alpler, Güney Avrupa ve Akdeniz'dir. Çiçeklerinden dolayı bahçecilikte aranan ve sevilen bir bitkidir.[/FONT]
[FONT=&quot]
[/FONT]




[FONT=&quot]Yumruları Türkiye'de çiğ olarak ya da külde pişirilerek yenir. Ayrıca yemeği de yapılır. Yemekleri arasında Çiğdem pilavı, Çiğdem aşı, Çiğdem sütlüsü başta gelir. Karadeniz Bölgesi’nde una bulayıp kızartması yapılır. Baharın ilk günlerinde toplanıp demet hâline getirilen sarı çiğdemler, Ankara şehir merkezinde seyyar satıcılarca tüketime sunulur.[/FONT]
[FONT=&quot]
[/FONT]

[FONT=&quot]Çiğdemin çiğdem adıyla anılmayan tek türü, Doğu mutfaklarının (Türk, Arap, İran, Hint ...) sultanı olarak bilinen ekonomik değerde safrandır (Crocus sativus). Safran, Türkiye'de Safranbolu'da yetiştirilir.[/FONT]


Dikkat edilmesi gereken husus: Çiğdeme çok benzeyen fakat onun gibi yenilmeyip zehirli olan Colchicum türlerine de acı çiğdem (çakal çiğdemi, zehirli çiğdem) adı verilir. Yenilmemesi gereken bu bitkinin (Colchicum) yumruları Doğu Anadolu Bölgesinde çiğdem (Crocus) türleriyle karıştırıldığı için, bilhassa toplayıp yiyen çocuklar arasına ağır zehirlenme vakaları görülebilmektedir.



[FONT=&quot]Çiğdem Çiçeği Bakımı Nasıl Yapılır?[/FONT]

[FONT=&quot]Alem[FONT=&quot]: Plantae (Bitkiler)[/FONT][/FONT]

[FONT=&quot]Bölüm[FONT=&quot]: Magnoliophyta (Kapalı tohumlular)[/FONT][/FONT]
[FONT=&quot]Sınıf[FONT=&quot]: Liliopsida (Bir çenekliler)[/FONT][/FONT]
[FONT=&quot]Takım[FONT=&quot]: Asparagales[/FONT][/FONT]
[FONT=&quot]Familya[FONT=&quot]: Iridaceae (Süsengiller)[/FONT][/FONT]
[FONT=&quot]Alt familya:[FONT=&quot] Iridoideae[/FONT][/FONT]
[FONT=&quot]Oymak:[FONT=&quot] Croceae[/FONT][/FONT]
[FONT=&quot]Cins:[FONT=&quot] Crocus L.[/FONT][/FONT]


[FONT=&quot]Çiğdem (Crocus), süsengiller (Iridaceae) familyasına ait bir bitki cinsidir.[/FONT]






[FONT=&quot]Çok yıllık, yumrulu, sarı ya da mavi çiçekli otsu bitkilerdir. Çiçekler, türüne bağlı olarak, ilk bahar ya da sonbaharda açar. İlk baharda çiçeklenen türlerin yumurtalığı toprak altında kalan uzun çiçek tüpleri vardır. Çiçekler geceleri ya da kötü havalarda kapanır. Çiğdemin ana yurdu olarak Alpler, Güney Avrupa ve Akdeniz'dir. Çiçeklerinden dolayı bahçecilikte aranan ve sevilen bir bitkidir.[/FONT]
[FONT=&quot]
[/FONT]




[FONT=&quot]Yumruları Türkiye'de çiğ olarak ya da külde pişirilerek yenir. Ayrıca yemeği de yapılır. Yemekleri arasında Çiğdem pilavı, Çiğdem aşı, Çiğdem sütlüsü başta gelir. Karadeniz Bölgesi’nde una bulayıp kızartması yapılır. Baharın ilk günlerinde toplanıp demet hâline getirilen sarı çiğdemler, Ankara şehir merkezinde seyyar satıcılarca tüketime sunulur.[/FONT]
[FONT=&quot]
[/FONT]

[FONT=&quot]Çiğdemin çiğdem adıyla anılmayan tek türü, Doğu mutfaklarının (Türk, Arap, İran, Hint ...) sultanı olarak bilinen ekonomik değerde safrandır (Crocus sativus). Safran, Türkiye'de Safranbolu'da yetiştirilir.[/FONT]


Dikkat edilmesi gereken husus: Çiğdeme çok benzeyen fakat onun gibi yenilmeyip zehirli olan Colchicum türlerine de acı çiğdem (çakal çiğdemi, zehirli çiğdem) adı verilir. Yenilmemesi gereken bu bitkinin (Colchicum) yumruları Doğu Anadolu Bölgesinde çiğdem (Crocus) türleriyle karıştırıldığı için, bilhassa toplayıp yiyen çocuklar arasına ağır zehirlenme vakaları görülebilmektedir.
[/FONT]
 
Ana Sayfa Kayıt Ol Giriş Yap
Üst